2009-06-20

Ιράν-Τι συμβαίνει?



Ενώ το Συμβούλιο των Φρουρών – ανώτατο όργανο κληρικών – εξετάζει 646 καταγγελίες για παρατυπίες που σημειώθηκαν στις προεδρικές εκλογές, πάνω από 100.000 άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα βγήκαν και πάλι στους δρόμους της Τεχεράνης για την «ημέρα πένθους».

Είναι η ημέρα μνήμης των οκτώ ανθρώπων που σκοτώθηκαν από προσκείμενους στην κυβέρνηση παραστρατιωτικούς στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν των εκλογών.

Μετά από καταγγελίες για πολύ "χοντρή" εκλογική νοθεία (που ξεπερνάει τα όρια του πραξικοπήματος) υπέρ του νυν υπερσυντηρητικού ισλαμιστή προέδρου Αχμεντινατζάντ, στις εκλογές της Παρασκευής, έχει εξεγερθει, λέγεται, η νεολαία στις μεγάλες πόλεις του Ιράν και γίνεται το έλα να δεις.
Κανένας δημοσιογράφος δεν έχει άδεια να κάνει ρεπορτάζ, να κινηματογραφεί ή να τραβάει φωτογραφίες. Ακυρώνονται οι δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις όλων των ξένων μέσων ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται μόνο από το γραφείο τους.

Αλλη άποψη είναι οτι γίνεται εξέγερση οχι γιατί υπήρξε νοθεία, αλλά γιατί ξεσηκώθηκαν -όπως πριν λίγο καιρό στην Ταϋλάνδη- τα "Βόρεια Προάστεια", οι καλοζωισμένοι που θέλουν αλλαγές προς την κατεύθυνση της Δύσης. Πιο φιλελεύθερη οικονομία, μεγαλύτερες δυνατότητες πλουτισμού κλπ.
Σίγουρα πάντως μπορεί να περιγράφει κάποιο μέρος της αλήθειας, αλλά όχι όλη την αλήθεια...
Ειναι όμως σίγουρο πως το καθεστώς του Ιράν έχει στρατιωτικοποιήσει την οικονομία και οι εργάτες αντιμεωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.

Απ' αφορμή ενός πολιτικού γεγονότος -νοθεία στις εκλογές- η δυσαρκέσκεια για το καθεστώς, για την ανέχεια θα εκφραστεί διαμεσολαβημένη, προς το παρόν, μέσω του Μουσαβί.
Ετσι έγινε και εδώ στη Χούντα. Μην ξεχνάτε ότι η λύση Καραμανλη έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του κόσμου, που τότε δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί ακόμη και έβλεπε τον Καραμανλή ως μόνη... ρεαλιστική λύση.

Αλλη άποψη μπορεί να ειναι ότι ο στόχος της Δύσης τόσα χρόνια τόσο στο Ιράκ (εμπάργκο κτλ.) όσο και στο Ιράν και στα λοιπά θεοκρατικά καθεστώτα ήταν να "ενεργοποιήσουν" τη μεσαία και ανώτερη μεσαία τάξη (όπως έκαναν με επιτυχία στη Γιουγκοσλαβία) ώστε να διώξουν τους "κακούς" δικτάτορες και έτσι να επεκταθεί το σύστημα και η φιλελεύθερη "δημοκρατία" στις συγκεκριμένες εξαιρετικά κομβικές για αυτό περιοχές του πλανήτη.Είναι σαφές νομίζω ότι μιλάμε για πορτοκαλι - ροζ επαναστάσεις που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με ένα λαϊκό κίνημα αλλά με άνωθεν "μεταρρυθμίσεις" για τις οποίες όμως διακυβεύεται η συλλογική τύχη ενός ολόκληρου λαού και η στοιχειώδης έστω τοπική αυτοδυναμία (προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε κοινοτική αυτοδυναμία και συνεπώς μια αναρχική κοινωνία) του προς χάρη της καθολικής διεθνοποίησης της οικονομίας της αγοράς και των φιλελεύθερων θεσμών.


Η διασταυρωση των γεγονότων είναι απο reuters,bbc,indymedia,cosmo.gr

Mερικά status απο το twitter
  1. Eye Witness: At Least 20 injured Protesters transfred to Loghman Hospital in last 30 [now 50] mins.
  2. Got A Call: Many People Injured By Police and Militia Near Tohid SQ.
  3. more from Omid007: Gunfire at Satarkhan St.
  4. end quote
  5. Gunshots continuously heard from Ghasr-ol-dasht street
  6. reports from Azadi square and that whole area say very brutal clashes taking place
  7. Enghelaab Sq is full of smoke/gas
  8. lower streets
  9. forces dressed as civilians are beating on people and using tear gas to keep them from entering the square, they are being dispersed into
  10. pedestrians have filled up Qods street and the square
  11. there are massive amounts of people at Enghelaab Sq
  12. i'm dying with worry. please pray for us.
  13. i'm worried
  14. she hasn't returned
  15. my young sister has taken to the streets as well
  16. things are horrible, please pray for us
  17. another friend's arm has broken
  18. one of my friends got smacked so hard she has lost hearing in one ear
  19. basij is even attacking young girls and women
  20. they're throwing something, i don't know what exactly, at people's bodies

0 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute