2009-07-01

Δυό λόγια για τη γνωμοδότηση Σανιδά

Μετά από μία μικρή έρευνα που έκανα για την διάσημη πλέον γνωμοδότηση Σανιδά κατέληξα στα εξής:

Δυστυχώς ο κύριος Σανιδάς δεν είναι αντάξιος του τίτλου του. Μιά ανάγνωση που έκανα σε κριτικές νομικών που διατηρούν ιστοσελίδα στο ιντερνετ διαπίστωσα ότι η γνωμοδότηση που έκανε ο κ. Σανιδάς βασίζεται σε μία δική του ερμηνεία των Συνταγματικών και ποινικών διατάξεων, τις οποίες περιπλέκει με τέτοιο τρόπο, τονίζοντας συγκεκριμένα άρθρα και υποκρύπτοντας άλλα, ωστε να καταλήξει εκεί που θέλει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, και για να μην πολυλογώ, η γνωμοδότηση του αντίκειται στην μέχρι τωρα γνωστή ερμηνεία των άρθρων του Συντάγματων που διασφαλίζουν το απόρρητο της επικοινωνίας, στις γενικές αρχές που αφορούν τα δικαώματα αυτά, στις οδηγίες της ΕΕ καθώς επίσης και στις αποφάσεις δικαστηρίων της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Όποιος επιλέξει να εφαρμόσει τη γνωμοδότηση (η οποία ως γνωμοδότηση δεν εχει καμία περεταίρω ισχή πέραν της απλής γνώμης οποτε και δεν εφαρμόζεται υποχρεωτικά), θα καταλήξει στη δημιουργία σύγχυσης των κανόνων δικαίου και στην μέχρι τώρα πρακτική. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι το καθήκον να διακρίνει το δικαστήριο εαν η γνώμη που αναρτάται σε blog είναι απλή κριτική ή συκοφαντική δυσφήμιση (πράγμα πολλές φορές δυσκολο και για τα δικαστήρια) τώρα θα μπορεί να το κρίνει ο απλός αστυνομικός βάρδιας ο οποίος και θα άρει το απόρρητο, χωρίς ακόμα να έχει κρίνει το δικαστήριο εαν όντως πρόκειται για έγκλημα.

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι αποκλείεται ο κ. Σανιδάς ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, να μην έχει όντως συναίσθηση ότι η γνωμοδότηση του αντίκειται στο νόμο. Εδώ παιδία πρώτου έτους της νομικής διδάσκονται συνταγματικό δίκαιο και ειδικά ένας "ψαγμένος" νομικός μπορεί να εντοπίσει τα λάθη της γνωμοδότησης. Ε, εάν μπορούν αυτοί, δεν μπορεί ο κ.Σανιδάς που είναι και η δουλεία του; Άρα μάλλον κάποιον άλλο σκοπό είχε αυτή η γνωμοδότηση.....

Για περισσότερες πληροφορίες
http://elawyer.blogspot.com
http://www.elenaspiropoulou.gr/

0 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute