2009-07-16

Δολοφωνησαν Ρωσίδα Ακτιβίστρια....

Τραγική ειρωνεία… η Natalia Estemirova, που είχε αφιερώσει τη ζωή της στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχασε το δικό της δικαίωμα στη ζωή. Το νήμα της ζωής για την 50χρονη Natalia Estemirova κόπηκε πολύ πρόωρα…


Προεξέχον στέλεχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Natalia Estemirova, βρέθηκε δολοφονημένη στο βόρειο Καύκασο. Απήχθη καθώς έφευγε από το σπίτι της στην Τσετσενία γύρω στις 8.30 (τοπική ώρα) το πρωί της Τετάρτης (15/7), δήλωσε ένας συνάδελφός της. Το σώμα της βρέθηκε σε δασική έκταση κοντά στη Nazran, πόλη στην Ινγκουσετία, περίπου εννέα ώρες αργότερα. Είχε δεχθεί χτυπήματα από σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev εξέφρασε την οργή του για τη δολοφονία και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή εξονυχιστικής έρευνας.

Η Natalia Estemirova ερευνούσε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία για την ανεξάρτητη ομάδα Memorial, που εργάζεται για να τεκμηριώσει τις παραβιάσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σοβιετικής περιόδου και εκείνων που λαμβάνουν χώρα πιο πρόσφατα στην Τσετσενία.

Η Natalia Estemirova, ανύπαντρη μητέρα, στο παρελθόν είχε εργαστεί με τους ακτιβιστές Anna Politkovskaya, η οποία δολοφονήθηκε το 2006, και τον Stanislav Markelov, που έχασε τη ζωή του τον Ιανουάριο του 2009.

Το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο Anna Politkovskaya, και είχε αποκτήσει δύο ακόμη βραβεία από το Σουηδικό και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αναφέρει το Memorial.

Η ομάδα Human Rights Watch της Νέας Υόρκης, που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι η Natalia Estemirova εργαζόταν σε εξαιρετικά επικίνδυνες υποθέσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

Το έργο της αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα δολοφονίας

«Δεν υπάρχει ίχνος αμφιβολίας ότι αποτέλεσε στόχο λόγω της επαγγελματικής της δραστηριότητας», δήλωσε η Tanya Lokshina, ερευνήτρια της ρωσικής ομάδας παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μόσχα.

Η Natalia Estemirova συμμετείχε σε πολύ σημαντικές και επικίνδυνες έρευνες, ερευνώντας εκατοντάδες υποθέσεις υποτιθέμενων απαγωγών, βασανιστηρίων και εξωδικαστικών δολοφονιών από στρατεύματα της ρωσικής κυβέρνησης ή ενόπλων ομάδων στην Τσετσενία.

Υποψίες για εμπλοκή κυβερνητικών υπηρεσιών

Η ομάδα Memorial εκτιμά πως στη δολοφονία εμπλέκονται κατά κάποιο τρόπο οι κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Έως αυτή την ώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία, αλλά οι πολιτοφυλακές (χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση) είναι αυτές που φοβούνταν περισσότερο από τη δουλειά της.

Είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό σε μία μακρά λίστα ακτιβιστών, που εργάζονται για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δικηγόρων που έχουν δολοφονηθεί ή απαχθεί στη Ρωσία. Το παρελθόν αυτού του είδους υποθέσεων εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει ότι πολύ σπάνια οι δολοφόνοι οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Πηγή:Cosmo

0 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute