2009-08-21

Και οι πλούσιοι γίνοντα φτωχότεροι!


Σύμφωνα με τους "New York Times" από την κρίση και μετά εκτός από τους φτωχούς, έγιναν και οι πλούσιοι φτωχότεροι. Πολλοί επιχειρηματίες έχουν χάσει τεράστια ποσά σε σχέση με αυτά που είχαν πριν, αστέρες του Hollywood έχουν πληστηριάσει τις πολυτελείς κατοικίες τους κα πολλοί βιομήχανοι περιορίζουν τα έξοδα τους.

Ακόμα και άνθρωποι από τους πλουσιότερους του κόσμου όπως ο Bill Gates, ο Warren Buffet και οι ιδρυτές της Google έχουν χάσει αυτό το καιρό δισεκατομύρια δολλάρια λόγω της παρούσας κατάστασης.


Αυτό κατά τη γνώμη μου έχει δύο πιθανές εξηγήσεις: Η πρώτη και η πιό κοινή είναι αυτή που επικαλούνται οι πρωην εκατομυριούχοι καθώς και οι αναλυτές. Ότι δηλαδή η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η μειωμένη οικονομική κινητικότητα και κυρίως η μη ύπαρξη τα τελευταία χρόνια πραγματικού αλλά αντίθετα η συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, οδήγησαν σε καταστάσεις (οικονομική κρίση) που οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπόρεσαν να προβλέψουν, τουλάχιστον έγκαιρα και έτσι να χάσουν τα χρήματα τους.

Η δεύτερη εξήγηση είναι η λιγότερο κοινότοπη αλλά και η πιό ενδιαφέρουσα: Όπως ξέρουμε το χρήμα δεν είναι δυνατόν να εξέλιψε από το κόσμο. Είναι αδύνατο να πήρε κάποιος όλα τα αποθέματα κεφαλαίου και να τα έβαλε φωτιά. Τα χρήματα αυτά όλο αυτό τον καιρό κάπου συγκεντρώνονταν με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από τους πολλούς και να συγκεντρωθούν στους λίγους.
Όπως επίσης ξέρουμε όλοι αυτοί οι πλούσιοι ανήκουν σε κλειστές ομάδες, οι οποίες είναι είτε λόμπυ, είτε σέκτες ή λέσχες ή ακόμα και απόκρυφες μασονικές οργανώσεις. Έχοντας λοιπόν την πλήρη ενημέρωση για την αγορά θα ήταν πολύ δύσκολο να μην γνώριζαν πως ο κόσμος οδηγείται σε κράχ.
Έτσι λοιπόν αν αποκλείσουμε τις άλλες παραμέτρους μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι πλούσιοι δεν πτώχευσαν επειδή δεν περίμεναν την κρίση αλλά μάλλον επειδή για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Και αυτό είναι το πίο ανησυχητικό απ' όλα. Αν αυτοί που έχουν δύναμη δεν μπορούν να αποφύγουν τέτοιες καταστάσεις τότε ποιός μπορεί; Ποιός είναι εκείνος που είναι πιο πλούσιος από τους πλούσιους και πιό ισχυρός απο τους ισχυρούς που σε ένα σκληρό παιχνίδι κατάφερε να τους πετάξει έξω και να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη;

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι στις κρίσεις οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Τώρα μάθαμε ότι τα λεφτά τελικά δεν πάνε ούτε στους πλούσιους. Ποιός τα συγκεντρώνει λοιπόν; Μεγάλα σχέδια κατά τη γνώμη μου και παιχνίδι εις βάρος των πολλών. Αυτό που κρύβεται από πίσω είναι θερίο πολύ μεγαλύτερο από αυτά που ήδη γνωρίζαμε....

3 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Ανώνυμος είπε...

λάθη πληρώνουμε όλοι...λάθη μεγάλων...και λογικό...από το πολύ το φάε-φάε που μυαλό να σκεφτείς;

ποτέ δεν υπήρχε πολύ πραγματικό χρήμα...τώρα πάει κι αυτό. :(

Crypto είπε...

Πλέον δεν μιλάμε πιστελυω για "υλικό" χρημα,νομίζω πως ορίζοντας τον όρο "χρημα" για τους θεωρητικά ισχυρους ορίζουμε κάποια έγγραφα σε ηλεκτρονικ΄λη μορφή που ορίζουν την περιουσία τους,δεν μιλάμε για ρευστό,το ρευστό ειναι για να υπάρχει η ψευδαίσθηση του "αγωράζω" δηλαδη του "κατέχω" ,της βάσης δηλαδη της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Ανώνυμος είπε...

θα διαφωνήσω στο οτι οι πλουσιοι γίναν φτωχότεροι...απλά χασαν ενα ποσο απο τον συγκεντρωμένο πλούτο...Αλλα θα συμφωνήσω πως κατι άλλο ειναι απο πίσω,απλά δεν μπορούμε ακόμα (?) να το δούμε...
Γιώργος

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute