2009-06-26

Ελλάδα και τοξικοεξάρτηση


Με αφορμή, σήμερα τη Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το b-track νοιώθει την ανάγκη να παραθέσει ένα άρθρο για την τοξικοεξάρτηση στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι παγκόσμιο πρόβλημα και φυσικά δεν αφήνει έξω την χώρα μας. Σύμφωνα με τη τελευταία έρευνα που έγινε το 2006, στην Ελλάδα ο μέσος όρος της έναρξης χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών είναι μόλις τα 15,5 έτη. Περισσότερο όμως από το 1/3 των ατόμων άρχισαν την χρήση πρίν από τα 15 τους.


Για να δούμε τώρα το κάθε ναρκωτικό ξεχωριστά:
Το χασίς είναι ελαφρώς ψυχοτρόπος μη εξαρτησιογόνα ουσία, η οποία όμως έχει πίσσα 100 φορές περισσότερη από αυτή του τσιγάρου, περιέχει πάνω από 400 χημικές ουσίες και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα εγκεφαλικά κύτταρα και τους πνεύμονες. Επειτα έρχεται η γνωστή κοκαϊνη.

Η κοκαϊνη κατατάσσεται στα σκληρά ναρκωτικά για το λόγο ότι έχει άμεσες επιπτώσεις στον οργανισμό, αφού με την χρήση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει αιφνίδιο θάνατο, ενώ με το καιρό δημιουργεί σοβαρά ρινικά προβλήματα.

Τρίτη πιο συχνή σε χρήση έρχεται η ιρωϊνη, μια από τις πίο "σκληρές ουσίες". Η χρήση της συνδέεται με τον αιφνίδιο θάνατο και την μετάδοση σοβαρών νοσημάτων λόγω της χρήσης ιδιας συριγγας. Ανήκει στα οποιοειδή και προκαλεί σοβαρή σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Επειδή η καθαρότητα της ( δηλαδή το ποσοστό ιρωϊνης μαζι με τις άλλες ουσιές που είναι αναμεμιγμένη) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες είναι συχνό φαινόμενο του θανάτου από υπερβολική δόση(υπερβολική δόση είναι όταν στα ίδια mg της ουσίας, είναι αυξημένο το ποσοστό της καθαρής ιρωϊνης, ποσοστό μεγαλύτερο απο αυτό που είχε συνηθήσει ο οργανισμός).

Τελός θα μπορούσαμε να κατατάξουμε σε μια τελευταία κατηγόρία τα club drugs, τα ναρκωτικά δηλαδή που χρησιμοποιούνται στα κλαμπ με σκοπό τη μεγαλύτερη διασκέδαση. Εδώ βρίσκουμε ναρκωτικά όπως η εκσταση, η κεταμίνη, η το κρακ. Τα ναρκωτικά αυτά είναι περισσότερο ψυχοτροπα και λιγότερο εθιστικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι λόγω της κατάστασης στο κλαμπ (αλκοολ, ζέστη, μη καθαρός αέρας) τα ναρκωτικά αυτά μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, δύσπνοια έως και ανακοπή καρδιάς και μάλιστα από την πρώτη χρήση. Σύμφωνα με την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου παρακολούθησης ναρκωτικών και τοξικομανίας, Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση στην Ευρώπη, με ποσοστό 10%, στη χρήση εκστασης στα κλάμπ.

Για όσους όμως ήδη έχουν κάνει την αρχή και θέλουν να τη σταματήσουν, στην Ελλάδα υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί όπως το ΚΕΘΕΑ, το ΟΚΑΝΑ ή η ΙΘΑΚΗ. Δυστυχώς όμως τα ποσοστά εξαρτημένων που οι οργανισμοί αυτοί εξυπηρετούν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που χρειάζονται ανάγκη. Έτσι έχει προκύψει στους οργανισμούς να υπάρχουν αυστηροί όροι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η λίστα αναμονής όλο και μεγαλώνει. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, κ. Νοταράς, μας είπε τον Απρίλη ότι το κράτος δείχνει λίγη φροντίδα και διαθέτει ελάχιστο κεφάλαιο σε τέτοιες προσπάθειες, ενώ όπως φαίνεται από το νέο νόμο κατά των ναρκωτικών, προτιμά να στέλνει τους εξαρτημένους φυλακή, όπου εκεί βέβαια το πρόβλημα τους εντείνεται.

Ένα τελευταίο σημείο που πρέπει να θίξουμε είναι η "αλυσίδα συνέχειας" των ναρκωτικών. Όλοι έχουμε ακούσει ότι αυτός που ξεκινά απο τα ελαφριά καταλήγει τελικά στα βαριά. Αυτό ώς επι το πλείστον είναι μύθος. Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που ο χρήστης χασίς θα καταλήξει ιρωϊνομανής, γιατι δεν υπάρχει μεγάλη σχέση ψυχικής και σωματικής εξάρτησης μεταξύ των δύο ναρκωτικών. Συνήθως η αλυσίδα ξεκινά από την κοκαϊνη και πάνω, δηλαδή στα πίό βαριά ναρκωτικά. Πολύ περισσότερο ρόλο παίζει η παρέα η οποία συνήθως κατευθύνει τις προτιμήσεις.

Ελπίζουμε να ήμασταν κατατοπιστικοί με το άρθρο αυτό. Να βάλαμε και μεις το δικό μας λιθαράκι για την πρόληψη. Πάντων όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες για εκείνον ή για καποιο φίλο του ή συγγενή του μπορεί να τηλεφωνήσει ανα πάσα στιγμή στο 1145 γραμμή αντιμετώπισης του ΚΕΘΕΑ

0 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute