2009-06-27

Αποχωρούν από το Ιρακ τα Αμερικανικά στρατεύματα

Στις 30 Ιουνίου αποχωρούν τα Αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ. 130.000 στρατιώτες συγκεντώνονται σε βάσεις εκτός της πόλης. Σταδιακά την "εποπτεία" των πόλεων θα αναλάβει η Ιρακινή αστυνομία - η οποία συγκροτήθηκε υπό την στήριξη των αμερικανων και του ανασυγκροτηθέντα Ιρακινού στρατού. Την διαχείριση της αποχώρησης έχει αναλάβει σε πολιτικό επίπεδο, ο βέτερανος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπίντεν.

Σύμφωνα όμως με τους NY Times η κατάσταση θέλει ιδιαίτερους χειρισμούς γιατί τον τελευταίο καιρό εντείνονται τα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που μετατρέπουν την πόλη σε λουτρό αίματος. Το περασμένο Σάββατο υπήρξαν 72 νεκροί πολίτες, την Τετάρτη 64 και εχθές προστέθηκαν άλλοι έξι. Αμερικανική και Ιρακινή κυβέρνηση ανησυχούν για το κατα πόσο θα είναι ικανή η Ιρακινή αστυνομία να προστατεύσει τον κόσμο από τις επιθέσεις αυτές. Δείγμα της ανησυχίας είναι και η χθεσινή διαδήλωση εκατοντάδων Ιρακινών πολιτών κατά της βίας και της τρομοκρατίας.

Οι βομβιστικές "τρομοκρατικές" ενέργειες σκοπό έχουν, κατά τους αναλυτές, να πλήξουν το κύρος και την οργάνωση της Ιρακινής κυβέρνησης. Και αυτό είναι βέβαι πολύ σωστό και λογικό. Γιατί όπως είναι γνωστό και η κυβέρνηση του Ιρακ και οι δυνάμεις ασφαλείας του έχουν συσταθεί υπο την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης ώστε να την εμποδίζουν να γίνει ανέξάρτητη χώρα. Είναι αναμενόμενο η αμερικανική κυριαρχία στο Ιρακ να συνεχιστεί και μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, εφόσων η μεταβίβαση της εξουσίας των δυνάμεων ασφαλείας θα γίνει σταδιακά και σε τρία στάδια ενώ ο Ιρακινός πρόεδρος δηλώνει πως η οριστική απόσυρση των στρατευμάτων θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2011.

2 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Ανώνυμος είπε...

kairos na fugoun kai na pane sto diaolo oi yiankides.....

Raziel είπε...

kai meis se afto elpizoume!!

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute