2009-06-28

Επιστημονική Κοινότητα και Μετανάστες. - Η γνώμη της Επιστήμης δεν ακούγεται απο τους Πολιτικούς


Πρόσφατα αντικρύσαμε όλοι τις επιχειρήσεις σκούπα της Ελληνικής Αστυνομίας για το "ξεκαθάρισμα" των λαθρομεταναστών. Αυτό ήταν ο απόηχος, όπως φαίνεται του ευνοϊκού αποτελέσματος που συγκέντρωσε το ΛΑΟΣ στις εκλογές καθώς και της μετέπειτα προσπάθειας της Κυβέρνησης να δείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Γενικότερα όμως έχουμε ακούσει αρκετές φορές δεξιά κόμματα να μιλάνε για ανάγκη να βρεθούν επείγουσες λύσεις στο πρόβλημα των μεταναστών, ότι πρέπει να τους στείλουμε πίσω γιατι παίρνουν τις δουλειές και άλλα τέτοια.

Η επιχείρηση σκούπα όμως δεν είχε τα εκτιμώμενα αποτελέσματα, αφού τελικά σε πολύ λίγους λαθρομετανάστες απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Το θέμα όμως του άρθρου δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι ότι εν τέλει προβάλλεται πάρα πολυ η πολιτική βούληση, απεκγδυμένη όμως από την επιστημονική γνώμη που δεν προβάλλεται καθόλου!

Διαβάστε ποιά ήταν η Δήλωση της Πρυτανικής Αρχής του Παν/μίου της Πάτρας για το ζήτημα των μεταναστών πριν αρκετό καιρό:
«
Το σοβαρότατο πρόβλημα της συσσώρευσης μεταναστών στην πόλη, χωρίς τη φροντίδα δημιουργίας υποδομών υποδοχής, χωρίς οργανωμένη παροχή βοήθειας, χωρίς συστηματική ιατρική και υγειονομική περίθαλψη, έφτασε στα όριά του.
Η πολυετής άρνηση της Πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες της, δίνοντας ένα ζεστό χέρι βοήθειας σε ανθρώπους ξεριζωμένους και κυνηγημένους, όχι μόνο αναδεικνύει την απεχθή όψη της εξουσίας, αλλά επίσης διαλύει τον κοινωνικό ιστό της πόλης, στρέφει τους ανθρώπους αυτούς στα κυκλώματα εκμετάλλευσης και την παραβατικότητα και οδηγεί τους πολίτες της Πάτρας στη βίαιη ανατροπή της καθημερινότητάς τους και στο φόβο, μαζί με όλες τις ανορθολογικές αντιδράσεις που τον συνοδεύουν.


Οι προσπάθειες βίαιης και μαζικής απόσβεσης του προβλήματος όχι μόνο δεν συνάδουν με τον στοιχειώδη ανθρωπισμό, τα ήθη και τον πολιτισμό μας, αλλά ούτε κάν το επιλύουν, καθώς απλώς επιχειρούν, εθελοτυφλώντας, να μεταθέσουν σε άλλο τόπο και χρόνο, ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα.


Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών ζητά από όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αναλάβουν, έστω και τώρα, ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και δράση και υπόσχεται κάθε υλική και ηθική στήριξη σε όλες τις δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούν στην ορθολογική, πολιτισμένη και ήρεμη υποβοήθηση και αντιμετώπιση των μεταναστών, στην ανακούφιση των κατοίκων της πόλης και στη διεκδίκηση μιας διαχείρισης του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο συμβατής τόσο με τις αδιαπραγμάτευτες αρχές του ανθρωπισμού όσο και με το εθνικό και διεθνές δίκαιο για τους μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες.


Το Πανεπιστήμιο Πατρών με αποφάσεις των θεσμικών του οργάνων πρόκειται να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.


Οπως θα έχετε καταλάβει, ουδέποτε τέτοιες επιστημονικές απόψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας αφού κάτι τέτοιο δε συμφέρει τα κόμματα.Προσοχή λοιπόν γιατί τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα δείχνουν. Οι λύσεις που μας προτείνουν στηρίζονται στο ταλέντο της ρητορίας των πολιτικών και όχι σε επιστημονικά ενδεδειγμενες προτάσεις. Και στο σημείο αυτό θέλω να δηλώσω επίσης να προσέχουν ποιους χτυπάνε οι αναρχικοί. Γιατί δεν είναι όλοι οι καθηγητές παν/μίων ίδιου. Κυρίως οι καθηγητές του ποινικού δικαίου και εγκληματολόγοι, έχουν πολλά χρόνια που φωνάζουν για τα προβλήματα των φυλακών, τις άθλιες συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των μεταναστών. Να προσέχουμε λοιπόν ποιούς ξεχωρίζουμε σαν φίλους και σαν εχθρούς!!

0 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute