2009-07-22

Αρχισε η εφαρμογή της γνωμοδότησης Σανιδά

"Η γνωμοδότηση Σανιδά άρχισε να εφαρμόζεται, με αποστολή αιτημάτων προς τις εταιρίες παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Έγινε γνωστό ότι οι εταιρίες που δεν ικανοποίησαν τα αιτήματα της ΕΛ.ΑΣ. παραπέμφθηκαν στην Δικαιοσύνη, για τα αδικήματα της απείθειας και της υπόθαλψης εγκληματία (πηγή: tvxs.gr)"

Αν μία ιδιωτική εταιρία ISP επιλέξει να μην εφαρμόσει τη γνωμοδότηση τότε κατά το νόμο αυτή θα διωχθεί ποινικά α) για απείθια ( Άρθρο 169 ΠΚ. φυλάκιση μέχρι 6 μηνών) και β) υπόθαλψη εγκληματία ( Άρθρο 231 ΠΚ. φυλάκιση μέχρι 3 έτη)

Το θέμα είναι εάν όμως είναι όντως νόμιμο το να προβεί η εταιρία σε δημοσιοποίηση των στοιχείων γιατί υπάρχει και το "αντίπαλο δέος" δηλαδή το άρθρο 4 σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του νόμου 3471/2006, το οποίο επιβάλλει πρόστιμο έως 100.000 ευρώ και φυλάκιση έως 5 έτη για παράβαση του απορρήτου της επικοινωνίας.


Δηλαδή αν η εταιρία επιλέξει να δώσει τα στοιχεία στην αστυνομία, τότε, μπορεί να μην κατηγορηθεί βέβαια για απείθεια αλλά μπορεί να μηνυθεί για παράβαση του απορρήτου της επικοινωνίας, ενώ ισχύει και το αντίστροφο. Οπότε στην ουσία ότι και να κάνει κινδυνεύει. Όπως όμως αναφέρει και το e-lawyer οι εταιρίες για να αποφύγουν το πρόστιμο του ν.3471/2006 "η επίκληση της Γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα αποτελεί έναν αξιοπρεπέστατο αυτοτελή νομικό ισχυρισμό για την απαλλαγή τους. Και το Δικαστήριο, ακόμη κι αν κρίνει ότι η Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο, μπορεί να θεωρήσει ότι καλώς οι εταιρίες έδωσαν στην αστυνομία τα στοιχεία, επειδή σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Δημοκρατία δια των οργάνων και των αρχών της είναι εκείνη που τους διέταξε και τους έπεισε ότι η εντολή αυτή είναι νόμιμη. "

Οπότε ότι και να γίνει ή ο πολίτης θα βγει χαμένος πραγματικά ή η εταιρία νομικά. Μέση λύση δεν υπάρχει. Ωραία τα καταφέρατε κύριε Σανιδά! Για πόσο ακόμα οι απόψεις σας θα λαμβάνονται υπ' όψιν από καθηγητές και φοιτητές της νομικής???

Σημαντική πηγή: elawyer.blogspot.com

0 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute