2009-07-02

Ε.Σ.Υ ----ποιος εγω???


















Αλλο ένα άρθρο ΔΙΚΟ σας ,απεσταλμένο στο γνωστο e-mail wepcrypto(papaki)gmail.com
Αφορά την υγεία και το Ε.Σ.Υ στην Ελλάδα.
Μην πολυλογούμε ομως....




"Είπα λοιπόν να κάνω την οργή μου κείμενο...Μεγάλο κείμενο...


Το κακό ξεκίνησε πριν 10 χρόνια...Με ένα συγγενικό μου πρόσωπο που ακόμα μετά από τόσες αλλαγές σε γιατρούς δεν έχει ακόμα θεραπευτεί.Η οργή μου είναι όσο μεγάλη τόσο δικαιολογημένη.Βλέπω γιατρούς που ξεχνάνε τον όρκο τους.Αυτό που περιμένω δεν είναι να δω θεούς ούτε νεράιδες που με το μαγικό ραβδάκι τους εξαφανίζουν ασθένειες.Αλλά έχω την αξίωση να δω ότι οι ίδιοι άνθρωποι που μόχθησαν τόσο για να μπουν στην Ιατρική και να βγάλουν αυτό το 19.8 συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το μυαλό τους σε διαγνώσεις.Συνεχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ναι είναι άνθρωποι, αλλά πρέπει να είναι και υπεύθυνοι, γιατί τελικά αυτό επέλεξαν!Δε θα αναφερθώ σε ανίατες ασθένειες.Μόνο σε ιάσιμες.Και σε ανθρώπους που τελικά αποδείχθηκαν λίγοι.Και αυτό το λίγο τους στοίχισε πολλές ζωές...




Πριν αρχίσω να σας δίνω παραδείγματα όμως θεωρώ ότι είμαι υποχρεωμένη να πω ότι υπάρχουν γιατροί που σέβονται το επάγγελμά τους και καταλαβαίνουν το πόσο σημαντικό έργο επιτελούν.Επίσης είναι υπεύθυνοι και μάλιστα με το παραπάνω.Και αυτούς όμως τους τρώει η μαρμαγκα με τον τρόπο τους.Ας αναφέρω παραδείγματος χάριν το νοσοκομείο Λαικό.Που αν και μέσα σ αυτό το νοσοκομείο στεγάζεται το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο νεφρών στην Ελλάδα, οι γιατροί δεν είναι αρκετοί.Το προσωπικό επίσης δεν είναι αρκετό.Ο χώρος είναι κι αυτός μικρός για να περιθάλψει όλα αυτά τα άτομα που χρήζουν μεταμόσχευσης.Και όμως.Αυτοί οι γιατροί και το προσωπικό, τελούν χρέη γραμματέων για να μην χάσει κάποιος ασθενής στοιχεία από το φάκελό τους.

Είναι κρίμα που οι καταστάσεις αυτές είναι μεμονωμένες.Όλοι έχουμε ακούσει για γιατρούς που χρηματίζονται.Επίσης όλοι έχουμε ακούσει για χειρούργο που ξέχασε κάποιο αντικείμενο μέσα στο σώμα ενός ασθενή!

Κρίμα που η γελοιότητα δεν τελειώνει εδώ.
Κρίμα που η ανευθυνότητα καλά κρατεί.Και έτσι έχουμε:

1) 25χρονη έγκυο από τη Μυτιλήνη που στον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης της μαθαίνει ότι έχει AIDS από κάποιες εξετάσεις ρουτίνας.Ο πατέρας της, έτοιμος να φτάσει στο έγκλημα, η 25χρονη έτοιμη να αυτοκτονήσει...Μία οικογένεια άνω κάτω.Γιατί;Για να έρθει το ΙΚΑ και να τους πει "Αχ σόρι κάναμε λάθος" μασώντας τσιχλίτσα σαν bimbo μαθητριούλα με ποδίτσα.Που ταυτόχρονα έριξε την ευθύνη στην Αθήνα γιατί το δείγμα αίματος της κοπέλας το έστειλαν εκεί.

2) Νεαρό φαντάρο 20 ετών που παρουσιάζει συμπτώματα ίωσης για περίπου δέκα ημέρες!Διογκωμένες αμυγδαλές, φλεγμονή, μειωμένη ακοή, αδυναμία και αφυδάτωση.Ο υπίατρος όμως (
και Διευθυντής του Σταθμού Επανακτησίμων της Φρουράς Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλευόταν το παιδί) δεν παρήγγειλε έγκαιρα τη διακομιδή του νεαρού στο στρατιωτικό νοσοκομείο για να το δουν οι γιατροί και να του κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις! Όχι βέβαια! Έκανε απλά μια διαγνωση (εμπύρετη λοίμωξη του αναπνευστικού) ο άνθρωπος και φυσικά και δεν μπήκε στον κόπο να κάνει μικροβιολογικές εξετάσεις για να την επιβεβαιώσει. Άλλωστε η μέθοδος της Πυθίας είναι αρχαιότερη από την Μικροβιολογία. Ο νεαρός πέθανε από μυοπερικαρδίτιδα. Έγινε δικαστήριο και οι γονείς του νεαρού αποζημιώθηκαν με το ποσό των 509.000 ευρώ. Ο χρόνος που μεσολαβεί όμως από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης είναι 7-10 χρόνια...
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=15513


3) 47χρονος μένει φυτό. Μπαίνει στο νοσοκομείο όπου και του κάνουν την εξής διάγνωση "οξεία χολοκυστίτιδα συνοδευόμενη από αποφρακτικό ίκτερο. Ο άνθρωπος τίθεται σε συντηρητική αγωγή, μα η κατάστασή του επιδεινώνεται 3 μέρες αργότερα. Μπαίνει στο χειρουργείο όπου και παθαίνει εγκεφαλική ισχαιμική βλάβη και ανακοπή καρδιάς. Ακολουθεί μαραθώνιος σε διάφορα νοσοκομεία μα ποτέ δεν επανήλθε στην αρχική του κατάσταση. 1,17 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση.


4) Γυναίκα 30 ετών κάνει έκτρωση.Δεν την "καθαρίζουν" σωστά. Δημιουργείται μόλυνση. Και σταδιακά η μόλυνση χειροτερεύει. Γίνεται όγκος στη μήτρα.Στα 63 της μία γυναίκα νεκρή από καρκίνο στα κόκκαλα. Αποζημίωση; Σε τι θα μπορούσε να βοηθήσει;


5) 7χρονος μπαίνει στο νοσοκομείο έχοντας πιει μισό μπουκάλι σιρόπι ντεπόν. Η γιατρός του χορηγεί αντίδοτο από την πρώτη δόση του οποίου το παιδί παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα!Στη δεύτερη δόση το παιδί έπαθε αλλεργικό σοκ. Η γιατρός αντιμετώπισε το σοκ επιτυχώς. Στην συνέχεια ο 7χρονος μεταφέρεται με το ΕΚΑΒ στην εντατική μονάδα θεραπείας παίδων.Την επόμενη το βράδυ ο μικρός ήταν εγκεφαλικά νεκρός.Η γιατρός καταδικάστηκε σε δωδεκάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.


6) Ένα βρεφος(καρπός 10χρονης προσπάθειας των γονιών του), μια 16χρονη μία μεσήλικη δασκάλα κι ένας 75χρονος μολύνονται από... (!!!) μετάγγιση μολυσμένου με AIDS αίματος!Αποζημίωση;Ασκήθηκαν διώξεις...Αλλά..Περιμένετε...Στο Βιλαμπάχο...ακόμα τρίβουν!


7) Μία γυναίκα ήθελε να μεγαλώσει το στήθος της. Και έπαθε ότι παθαίνουν πολλές. Αντί το σχήμα του στήθους να διορθωθεί γίνεται χειρότερο, αποκτά άσχημα εξογκώματα και προκαλείται και πρόβλημα στην κίνηση του χεριού. Όλο αυτό κοστίζει 3,5 χιλιαρικάκια..Και φυσικά, η εν λόγω κυρία θέλησε να κάνει διορθωτική επέμβαση. Η οποία όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το επιδείνωσε. 45000 ευρώ αποζημίωση. Και ότι στοίχημα θέλετε θα ξανακάνει πλαστική στο στήθος της.Αν δεν έχει κάνει ήδη.



8) Η γελοιότητα δεν έχει όρια...ή μήπως έχει;Ένας άνθρωπος μπαίνει στο χειρουργείο με πλαστικό αντικείμενο μέσα στον πρωκτό του.Και εκεί χειρούργοι και νοσοκόμες κάνουν πάρτι...Βγάζουν όλοι τα κινητά τους και τραβάνε φωτογραφίες και βίντεο!Διότι ναι!Φυσικά και είναι από τα λίγα αξιοθέατα ένας άνθρωπος αναίσθητος με ένα πλαστικό αντικείμενο στον πρωκτό του!Ναι πολύ γελάσαμε!Χαχαχα!Εγώ ειδικά γέλασα πολύ όταν όλη αυτή η ίστορία έγινε γνωστοί και όσοι βρισκόταν εκεί μέσα και αντί να κάνουν τη δουλειά τους το διασκέδαζαν απολύθηκαν!Μιλάμε..Ακόμα γελάω!Αλλά αυτό μάλλον δεν τους άρεσε..Ε;


Για να κλείσω... Γιατί το παράκανα λίγο...
Έρευνα έγινε στην Ευρώπη το 2006 η οποία έδειξε ότι σχεδόν το 80% των Ευρωπαίων βρίσκουν τα ιατρικά λάθη ως ένα σημαντικό πρόβλημα
στη χώρα τους.Διοτι το παν είναι να εμπιστεύεσαι τον θεράποντα ιατρό σου!"

5 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Ανώνυμος είπε...

• Το λάθος ενυπάρχει στην ανθρώπινη φύση: μάλιστα, η «ικανότητα να κάνουν λάθη» επιτρέπει στους ανθρώπους να λειτουργούν.

• Το μεγαλύτερο τμήμα της ιατρικής επιστήμης είναι πολυσχιδές και αβέβαιο.

• Τα περισσότερα λάθη απορρέουν από «το σύστημα» ήτοι από την ανεπαρκή εκπαίδευση, την υπερωριακή εργασία των ιατρών, την απουσία ελέγχων κ.λπ.

• Οι υπηρεσίες υγείας δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να διαμορφώσουν ένα ασφαλές περιβάλλον άσκησης της ιατρικής.

• Το πρόβλημα των ιατρικών λαθών έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις ακόμη και στα πιο αναπτυγμένα συστήματα υγείας, όπου τόσο η διαθέσιμη τεχνολογία όσο και η εκπαίδευση των ιατρών είναι υψηλού επιπέδου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μελέτη που διενεργήθηκε το 1984 στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν ιατρικοί φάκελοι 30.121 ασθενών που εισήχθησαν σε 51 νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο 3,7% των περιστατικών μια ανεπιθύμητη ενέργεια οδήγησε είτε σε παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο είτε σε αναπηρία, ενώ το 69% των «ατυχημάτων» οφείλονταν σε ιατρικά λάθη.

Κ. Σουλιώτης
Διδάκτωρ Πολιτικών και Οικονομικών Υγείας

http://www.medtime.gr/content/view/180/49/lang,greek/

Raziel είπε...

Δυστυχώς το πρόβλημα μεγαλώνει και θα χειροτερεψει. Υγεία και παιδεία έχουν δεινοπαθήσει στα χέρια υπουργών και των διαφόρων "αρμοδίων". Το κακο είναι ότι ο καθένας σε αυτή τη χώρα κοιτά μόνο τη πάρτη του!

makiss είπε...

Μετά απ' αυτά που διάβασα σκέφτομαι να μην αρρωστήσω ποτέ ξανα!!! Και αφού σκέφτομαι έτσι σημαίνει ότι το κείμενο είναι τόσο δυνατό και περιεκτικό στην ουσία του που κλονίζει συνειδήσεις!!!
Συνέχισε έτσι και μη μασάς!!!

Ανώνυμος είπε...

kata ti gnomi mou den exei na kanei me tin iatriki pou opos leei k o raziel deinopathei ma me tous anthropous pou tin plaisionoun..

sigoura thimonoume me ola auta ta asxima sumbanta pou diadramatizontai apo tin aperiskepsia orismenon giatron omos "mazi me ta ksera kaigontai kai ta xlora" adikos..
den einai oloi oi giatroi to idio...
L.L.L

Vixen είπε...

όντως...το λέει στη δεύτερη παράγραφο...

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute