2009-08-17

Ο δρόμος, ο φόβος και ο νόμος


Ο Έλληνας φοβάται. Φοβάται τον αλλοδαπό, φοβάται τον συμπολίτη του, φοβάται και τον ίσκιο του. Αυτό αποκάλυψε η ευρωπαϊκή έρευνα θυματοποίησης (EUICS) το 2005. Το 50% των Ελλήνων πολιτών φοβάται ότι μπορεί να πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας ενώ για τους κατοίκους της πρωτεύουσας το ποσοστό φτάνει στο 73% κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και στο κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και την Ιταλία και την Ιαπωνία!

Και η απόκλισή από το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν πέσει θύμα εγκλήματος είναι πολύ μεγάλη. Ενώ το 49% φοβάται , στην ουσία μόνο το 1.8 πέφτει στ' αλήθεια θύμα. Φαίνεται έτσι, το μεγάλο ποσοστό ανασφάλειας που τρέφουν οι Έλληνες, με όποιες συνέπειες και αν έχει αυτό.

Στην πραγματικότητα όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι μεταξύ θυματοποίησης και φόβου. Η θυματοποίηση είναι το 1.8% και ο φόβος το 49%. Κανονικά ο φόβος θα έπρεπε να είναι αναλογικός και κοντα στη θυματοποίηση, αφού συνήθως ο πολίτης φοβάται όταν το έγκλημα συμβαίνει σε στενό του κύκλο και έτσι θεωρεί και τον εαυτό του πίθανό θύμα. 

Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει ζήτημα τέτοιο που να δικαιοογεί τόσο φόβο. Πού λοιπόν οφείλεται αυτή η τόσο μεγάλη απόκλειση; Κατά τη γνώμη μου τα ΜΜΕ έχουν επηρεάσει τόσο το κοινό με την κινδυνολογία τους, ώστε να καταλήγουν να σου φέρουν το έγκλημα στο σπίτι σου, όσο μακριά και αν αυτό έχει συμβεί. Με τον δικό τους τρόπο έχουν καταφέρει να κάνει τον Έλληνα, να νομίζει πως είναι ο γείτονας της διπλανής πόρτας για κάθε έγκλημα, όπου και αν συμβαίνει. Ό Έλληνας επηρεάζεται, τρομοκρατείται και τελικά χειραγωγείται, κατηγορώντας όποιον τα ΜΜΕ του υποδείξουν.

Με τον τρόπο αυτό ο λαός φτάνει να αναζητά την προστασία για πλασματικούς φόβους. Ή έστω την αποδέχεται όταν του την επιβάλλουν. Έτσι όχι μόνο δεν ανθίσταται αλλά αντίθετα χαίρεται με όλα αυτά τα πολύ ωραία σχέδια νόμου για κουκούλες, κινητά, μπλόγκ, βάσεις δεδομένων κ.α. Μονάχα κάποιοι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, δυστυχώς όμως σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνει ο λαός.


0 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute