2009-09-11

ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ- Όνειρο ή Κατάρα;


Σε όλες τις δηλώσεις πλέον ακουμε τους αρχηγούς των κομμάτων να ζητούν αυτοδυναμία στην Βουλή. Να συμπληρώσουν δηλαδή τόσους βουλευτές ώστε να μπορούν να σχηματίσεί μόνο του το κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αν όμως τα μικρότερα κόμματα αυξήσουν τις έδρες τους σίγουρα κανένα από τα δύο μεγάλα δεν θα έχει συμπληρώσει τον αριθμό των βουλευτών για αυτοδυναμία. Έτσι ο πολυκομματισμός θα είναι μία πραγματικότητα. Δηλαδή τα μεγάλα κόμματα θα χρειαστούν την βοήθεια των μικρότερων για να γίνει μία κυβέρνηση η οποια καλείται κυβέρνηση συνασπισμού.

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει υγιέστερο πολιτικό περιβάλλον από αυτό του πολυκομματισμού στη Βουλή. Γιατί πολύ απλά ακούγονται περισσότερες φωνές, τα μεγάλα συμφέροντα ελέγχουν πολύ δυσκολότερα την κυβέρνηση, το μεγάλο κόμμα δεν εκμεταλλεύεται και η αντιπολίτευση είναι ισχυρότερη. Και είδικά στη χώρα μας θα κάνει πολύ καλό το να υπάρχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στο κοινοβούλιο.

Το κακό όμως είναι ότι σε μία χώρα σαν την Ελλάδα ο πολυκομματισμός, και κατά συνέπεια οι κυβερνήσεις συνασπισμού, μπορεί να εξελιχθούν σε μία μεγάλη κατάρα που θα βυθίσει τη χώρα στην απραξία. Και αυτό γιατί τέτοιες κυβερνήσεις απαιτούν πολιτική ωριμότητα. Απαιτούν να παραμεριστούν ακόμα και τα συμφέροντα των κομμάτων και οι μεταξύ τους διαφωνίες για να ληφθούν σωστές αποφάσεις και όχ καθένα από κόμματα να λειτουργεί "διαφημηστικά" για τις επόμενες.

Και αν δεν συμβούν όλα αυτά; Τα αποτελεσματα είναι κωλυσιεργία, διχόνιες στην Κυβέρνηση και γενικά ένα μπάχαλο που θα πάει τη χώρα πολύ πίσω.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Αν δεν σχηματιστεί αυτοδυναμία στη Βουλή, είναι έτοιμη η πολιτική ζωή για μία συλλογική κυβέρνηση; Γιατί αν όντως είναι τα πράγματα στη χώρα μας θα είναι πολύ καλύτερα...

0 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute