2009-09-18

Η αντιπυραυλική ασπίδα των Η.Π.Α έρχεται στην Ελλάδα...!


Στις 10:21π.μ. ώρα ΗΠΑ, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για την νέα Αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο έγχρωμος πρόεδρος, αποφάσισε να μην εφαρμοστεί η αρχική ασπίδα με κέντρα την Πολωνία και την Τσεχία, αλλά να τεθεί σε λειτουργία μία νέα που θα προστατεύει περισσότερο την Ευρώπη και την καθ' ημάς ανατολή.

Και αυτό γιατί όπως αναφέρει ο κ. Ομπάμα οι πύραυλοι του Ιράν (που σε φόβο αυτών γίνεται η ασπίδα) δεν έχουν την εμβέλεια για να φτάσουν κατευθείαν στις ΗΠΑ, ενώ το νέο πρόγραμμα είναι φτηνότερο από το προηγούμενο αλλά και αποδοτικότερο. Το νέο σύστημα λοιπόν, δεν θα εγκατασταθεί στη Βορειοανατολική όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά στην Νότιοανοτολική Ευρώπη.

Τί σημαίνει όμως αυτό πρακτικά και διπλωματικά;


1) "Δώρο καλής θελήσεως" στη Ρωσσία. Η επιλογή της εγκατάστασης, όπως είναι φυσικό, του προηγούμενου συστήματος στις δυτικοκρατούμενες Πολωνία και Τσεχία δεν ήταν καθόλου τυχαία. Μετά φόβου των άγριων διαθέσεων Πούτιν ο Ομπάμα επέλεξε να διασκεδάσει λίγο την τεταμένη κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσσίας (βλέπε το πολύ πρόσφατο δάνειο που πήρε η Βενεζουέλα από τη Ρωσσία για την αγορά πολεμικού εξοπλισμού), και να πείσει την παγωμένη χώρα ότι τα συμφέροντα τους είναι τα ίδια. Όπως αναφέρει δε και η ανακοίνωση "We welcome Russians' cooperation to bring its missile defense capabilities into a broader defense of our common strategic interests"

2) Προστασία των συμμάχων των ΉΠΑ και ιδιαιτέρως Ισραήλ και Σαουδική Αραβία. Δεύτερη ένδειξη καλής θελήσεως από τον Ομπάμα του τύπου "είμαστε εδώ και σας προστατεύουμε από τους διαβολικούς Μουσουλμάνους". Ώς γνωστόν η ΗΠΑ έχουν μεγάλα συμφέροντα τόσο στο Ισραήλ (στο οποίο βέβαια υπακούει και σχεδόν το μισό Κογκρέσο), όσο και στη Σαουδική Αραβία λόγω θέσης και πετρελαίου. Άλλωστε όπως δείχνουν οι διεθνείς εξελίξεις οι Ιρανικοί πυραύλοι είναι για τους Ισραηλινούς η νούμερο ένα απειλή!

3) Αποτροπή ατομικών προγραμμάτων από ανεπτυγμένες χώρες Μέσης Ανατολής. Βλέπε πάλι Ισραήλ, Σαουδική Αραβία άντε και Αίγυπτος. Λόγω ειδικά της μεγάλης ανησυχίας των δύο πρώτων χωρών για τους πυραύλους είναι πολύ λογικό να θέλουν και οι ίδιες να αναπτύξουν εξίσου ισχυρό πολεμικό οπλισμό. Ειδικά το Ισραήλ άνετα έχει τα χρήματα για να διαθέσει σε τέτοιου είδους προγράμματα.

4) Επιρροή σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα. Όταν λέμε Ανατολική Ευρώπη συνήθως εννοούμε Βαλκάνια. Καθ' ότι όμως σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα η ασπίδα θα βασίζεται σε ειδικής τεχνολογίας πυραύλους που θα βρίσκονται σε ξηρά αλλά και σε πολεμικά πλοία, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι στα Βαλκάνια άλλη θάλασσα δεν υπάρχει παρά το Αιγαίο. Καλορίζικα λοιπόν. Θα έχουμε και μεις αντιπυρααυλική ασπίδα!! ΝΑΙ!!! Ευτυχώς δεν θα κοιμάμαι πιά με το φόβο των Ιρανικών πυραύλων που δεν με άφηναν να κλείσω μάτι....



Αυτά είναι τα δώρα της Αμερικής για τους φίλους της τους "Ευρωπαίους Συμμάχους". Και μάλιστα έτσι αφιλοκερδώς χωρίς να της ζητήσει κανείς τίποτα. Βέβαια εδώ που τα λέμε, η ανακοίνωση περί της Ασπίδας εκδόθηκε την κατάλληλη στιγμής, αφού ήρθαν πάλι στο φως της δημοσιότητας οι απώλειες των "συμμάχων" από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, λόγω της κηδείας τριών Γερμανών στρατιωτών και το θάνατο τριών Ιταλών στις αμερικάνικες πολεμικές επιχειρήσεις.

Πηγή: New York Times
The White House press office

0 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute