2009-06-28

Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου* αποφαίνεται αρνητικά για τον κουκουλονόμο και τον νέο νόμο για τους μετανάστες



"Η Ολομέλεια της ΕΕΔΑ* σε έκτακτη συνεδρίασή της (24/6/2009) τοποθετήθηκε στα ζητήματα δικαιωμάτων που εγείρουν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου για την τέλεση αδικημάτων με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, για τη διοικητική απέλαση και κράτηση των αλλοδαπών, όπως και για την αποσυμφόρηση των φυλακών."

Περιλιπτικά η έκθεση της ΕΕΔΑ έχει ως εξής: Κατ' αρχήν εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για το ότι δεν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για το επίμαχο νομοσχέδιο, αντίθεται από το οτι προβλέπει το καταστατικό της για θέματα που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα. Η επιτροπή αναγνωρίζει τις βιαιοπραγίες και τη παραβίαση των δικαιωμάτων της ζωής και της περιουσίας κατά τη δίαρκεια των διαδηλώσεων ώστόσο χαρακτηρίζει τη λύση της κουκούλας ως "αλυσιτελή" αφού "
η πραγματικότητα μαρτυρά ότι η πολιτεία αδυνατεί να εφαρμόσει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για λόγους που δεν σχετίζονται με το ύψος των ποινών". Ταυτόχρονονα το αυστηρότερο της ποινής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει ούτε την εφαρμογή της διάταξεις αλλά ούτε και να μειώσει το πρόβλημα.

Τώρα όσον αφορα τις νέες διατάξεις για τους μετανάστες η Επιτροπή είναι κατηγορηματική: "
Η ΕΕΔΑ εναντιώνεται πλήρως στα μέτρα διοικητικής απέλασης και κράτησης του νομοσχεδίου. Ο χαρακτηρισμός αλλοδαπού, με ή χωρίς νόμιμα έγγραφα, ως επικίνδυνου για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια λόγω απλής ποινικής δίωξης (και όχι καταδίκης) εις βάρος του για όλα τα αδικήματα που επισύρουν ποινή μεγαλύτερη των τριών μηνών, ακυρώνει τη θεμελιώδη αρχή του τεκμηρίου αθωότητας και ανατρέπει τη λειτουργία της ποινικής δικαιοσύνης. Το «τεκμήριο επικινδυνότητας» που εισάγεται κινδυνεύει να εφαρμοστεί αδιακρίτως, οδηγώντας σε απέλαση ακόμα και μόνιμα και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς".
Επίσης η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για κράτηση εως 18 μήνες των προς απέλαση αλλοδαπών δημιουργεί περεταίρω προβλήματα, αφού "δεν διασφαλίζεται η πιθανότητα κράτησής τους υπό αξιοπρεπείς συνθήκες".

Τέλος η Επιτροπή επικρατεί ορισμένες αλλάγές στο σωφρονιστικό σύστημα, τονίζοντας όμως ότι τα μέτρα για τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων των φυλακισμένων δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

*
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα νομοθεσίας και πολιτικών που σχετίζονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Έχει συσταθεί με τον νόμο 2667/1998 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000. Σ’ αυτήν εκπροσωπούνται τριάντα ένα φορείς (ανεξάρτητες αρχές, πανεπιστημιακές σχολές νομικών και πολιτικών επιστημών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα και Υπουργεία), οι οποίοι εκλέγουν το προεδρείο της ΕΕΔΑ. Πρόεδρος της ΕΕΔΑ είναι ο κ. Κωστής Α. Παπαϊωάννου, που εκπροσωπεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντική και ουσιαστική είναι η γνώμη της.

Για να κατεβάσετε ολόκληρη την έκθεση πατήστε εδώ

0 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute