2009-10-20

Ο κουκουλονόμος εφαρμόζεται για πρώτη φορά! Ποιά τα αποτελέσματα;


Πέντε νεαροί που συμμετείχαν με κουκούλα σε πορεία για το θάνατο ενός Πακιστανού το Σάββατο, βρίσκονται κατηγορούμενοι για διατάραξη κοινής ειρήνης με τις επιβαρυντικές διατάξεις όμως του άρθρου 3 που επιβάλει μεγαλύτερη ποινή στο δράστη που ενήργησε με καλλυμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. (189 παρ.1 +παρ. 3).

Όλοι μας εδώ βρίζαμε κυριολεκτικά αυτόν τον νέο νόμο θεωρώντας ότι καταπατά προσωπικά δικαιώματα και ότι σε τίποτα δεν έχει να προσφέρει στην αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης. Ένας νόμος δηλαδή ανούσιος. Τώρα μένει να δούμε πως θα χειριστεί το όλο θέμα η ίδια ι δικαιοσύνη και τι ποινή θα επιβάλει...

Επειδή όμως για όσους δεν ασχολούνται με νομικά η κατάσταση είναι λίγο θολή αξίζει να πουμε μερικά πράγματα επί του θέματος:

1) Κατ' αρχάς όποτε ο νομοθέτης επιβάλλει ποινή υψηλότερη, το κάνει επειδή το έννομο αγαθό που προστατεύεται (δηλαδή η ζωή, η περιουσία, η ιδιοκτησία κτλ.) είναι ή σημαντικότερο ή πιό ευπαθές από ένα άλλο. Έτσι η ποινή είναι κατ' αρχήν συνδεδεμένη με την πράξη.
Σύμφωνα όμως με τον κουκουλονόμο, αν και η πράξη είναι ίδια, θα τιμωρηθεί αυστηρότερα αυτός που θα φορά κουκούλα από εκείνον που δε φορά, αν και οι δύο έχουν τελέσει ακριβώς την ίδια πράξη. Είναι δηλαδή σαν να σας λέω ότι σε περίπτωση που κλέψω το σπίτι σας, θα τιμωρηθώ αυστηρότερα αν μπώ απο το παράθυρο και ελαφρύτερα αν μπω από την πόρτα. Κάτι που δεν έχει φυσικά κανένα απολύτως νόημα.

2) Αν λοιπόν αυτή η επιβαρυντική περίπτωση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα ( όπως πράγματοι αποδέχονται και όλοι οι νομικοί επιστήμονες) τότε για ποιό λόγο άραγε θεσπίστηκε ο νόμος;
Την απάντηση στο ερώτημα την πήρα σε ένα συνέδριο που έγινε προς τιμή του Αλεξιάδη και ειδικότερα από την εισήγηση του κ. Παπαθεωδόρου καθηγητή Παν/μιου Πελοπονήσσου. Ο κ. Παπαθεωδόρου, ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε στην εισήγηση του, ότι ο νόμος αυτός θεσπίστηκε όχι με σκοπό να κατευθύνεται έναντι συγκεκριμένης πράξης, αλλά έναντι συγκεκριμένου τύπου δραστών. Είπε δηλαδή χαρακτηριστικά πως ο νόμος στοχεύει σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Στους "γνωστούς άγνωστους" κουκουλοφόρους. Είπε επίσης πως η σκοπιμότητα του νόμου αυτού δεν είναι δικαιϊκή αλλά καθαρά πολιτική, με σκοπό να παρέχει στο λαό του αίσθημα της ασφάλειας σε τέτοιες περιπτώσεις.

3) Και αν όλα αυτά τα συνδέσει κανείς με τη μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ της ποινής της αρχικής πράξης και της ποινής που επιβάλλεται όταν κάποιος ενεργεί με κουκούλα, βλέπει πολύ καθαρά ότι ο νόμος ξεφεύγει από το ίδιο το πνεύμα του, και φτάνει να εξυπηρετεί σχεδόν φασιστικές ιδέες (π.χ τα παιδιά που προαναφέραμε αν έκαναν την πράξη χωρίς κουκούλα θα έπαιρχναν ποινή το πολύ δύο χρόνια, ενώ τώρα τουλάχιστον δύό και το μέγιστο πέντε χρόνια)


Ελπίζω να μην ήμουν κουραστικός αλλά είναι καλό να γνωρίζουμε γιατι πράγματι ο νόμος αυτός είναι άχρηστος για να ξέρουμε ΤΙ πολεμάμε!

0 σχόλιασαν,σχολιάστε και εσείς !:

Δημοσίευση σχολίου

B-track.blogspot © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute